Povpraševanje
Košarica
Pokličite nas 080 41 33

Sajenje cipres

Praviloma jih naj ne bi sadili v času njihove vegetacije, to pomeni, da je najprimernejši čas za njihovo zasaditev zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Če želite, da bodo ciprese hitro zaraščene skupaj vam priporočamo, da jih zasadite v razmiku med 40-60 centimetrov. Vse pa je seveda odvisno od velikosti cipres, ki jih imate na razpolago. Prav tako je zelo pomembno, da je priprava podlage za sajenje čimbolj enakomerna, s tem dosežemo tudi enakomerno rast. Različne višine cipres v živi meji so največkrat posledica neenakomerne podlage.

Pogosto nas sprašujete, če je sajenje naših cipres zapleten postopek. Mi pravimo da ni!

Naše ciprese (kupljene na strani www.ciprese.si), so trpežne, vzgojene in primerne za rast v našem podnebju.

Kratek napotek za sajenje:

1.) Izkopljemo luknje oz.  jarek, ki je vsaj cca 10-20 cm večji in globlji kot lonček v katerem je cipresa.

2.) Ciprese damo iz lončkov, postavimo v luknje oz. jarek jih obsipamo z malo “boljše zemlje”, ter previdno potlačimo (pazimo, da ne potrgamo korenin).

3.) Po končanem delu jih pošteno zalijemo z vodo, da se zemlja sprime s koreninsko grudo. Ne pozabimo tudi na naše potrebe po tekočini.

4.) Po treh dneh brez zalivanje lahko začnemo z rednim zalivanjem, s katerim pa ne pretiravamo. Zemlja naj bo vlažna (ne mokra), da omogočimo razvoj korenin (če je zemlja premokra, korenine nimajo dostopa do zraka in se ne razvijajo).

5.) Po približno dveh tednih dodamo naše specialno gnojilo, na vsako cipreso približno en večji “ščepec” gnojila. V jesenskem času gnojila ne uprapljamo. Najboljše je, da ji vsake 3 dni zalijemo s cca 5-15 litrov vode na sadiko.  Količina vode pri zalivanju je odvisna od višine cipres (60-80 cm 5-6 litrov, 80-120 6-8 litrov, 120-160 10 litrov, 160-200 15 litrov, nad 200 20 litrov na sadiko).  To ponavljamo 15 dni. Torej 5 ponovitev. Ne pozabimo na zalivanje tudi v zimskih mesecih.

Pa še to : ne uporabljajte svežega hlevskega gnoja, bolj primeren je zrel kompost. Vsem cipresam ( tudi našim ) škodi sol, s katero v zimskih mesecih posipajo ceste. Ne prenesejo pa tudi, da jih zalivajo vaši oziroma sosedovih domači ljubljenčki.

6.) V prvem letu po posaditvi priporočamo zalivanje v razmaku 1-2 tedna s cca 5-6 litrov vode na sadko.Zalivajte jih tudi v zimskem času ( ko so temperature nad lediščem ).  Količina vode pri zalivanju je odvisna od višine cipres ( 60-80 cm 5-6 litrov, 80-120 6-8 litrov, 120-160 10 litrov, 160-200 15 litrov, nad 200 20 litrov na sadiko).Glede same rasti cipres pa naslednje:

kot vam je znano, naše ciprese (kupljene na strani ciprese.si), rastejo v obliki stožca.

V enem letu zrastejo približno do 15 – 25 cm v višino, v širino pa vse do 8cm, prvo leto po sajenju običajno manj. To so približne mere, katere pa lahko presežemo z ustreznim gnojenjem in zalivanjem.

Ko ciprese dosežejo vašo željeno višino, jih preprosto prikrajšate na način, da izrežemo vrhove. To lahko storimo proti koncu meseca septembra ali kasneje, ko ciprese že zaključijo z svojo rastjo. S tem ukrepom bom dosegli pospešeno širjenje ciprese, ter s tem hitrejše zapolnitev “lukenj” med njimi. Dobili boste smaragdno zeleno živo mejo, ki vas bo ščitila pred nadležnimi pogledi in hrupom.