NAVODILA ZA SADITEV CIPRES

 

Ciprese bodo v vaš vrt vnesle mediteranski pridih. Če torej želite polepšati vaš zelen košček raja, da vas bo vsak dan spominjal na oddih ob Mediteranu, potem je odločitev za ciprese nedvomno prava. Čeprav ciprese Thuja Smaragd v 15 letih zrasejo v do 6 metrov visoka drevesa, lahko pri nas kupite tudi bistveno manjše sadike, po zelo ugodnih cenah, zasadite jih v živo mejo in imeli boste zeleno okolico vse dni v letu. Da bodo ciprese v vašem vrtu kar najlepše uspevale, vam v nadaljevanju predstavljamo navodila za sajenje.

 

Pri cipresah velja pravilo, da naj jih ne bi sadili v času njihove vegetacije, to pomeni, da je najprimernejši čas za njihovo zasaditev zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Če želite, da bodo ciprese hitro zaraščene skupaj vam priporočamo, da jih zasadite v razmiku med 40 in 60 centimetri. Vse pa je seveda odvisno od velikosti cipres, ki jih imate na razpolago. Prav tako je zelo pomembno, da je priprava podlage za sajenje čim bolj enakomerna, s tem dosežemo tudi enakomerno rast. Različne višine cipres v živi meji so največkrat posledica neenakomerne podlage.

 

Pogosto nas sprašujete, če je sajenje naših cipres zapleten postopek. Mi pravimo, da ni!

 

Naše ciprese (kupljene preko strani www.ciprese.si), so trpežne, vzgojene in primerne za rast v našem podnebju, če se boste držali napotkov za sajenje, pa bodo takšne ostale tudi vrsto let.

 

Kratek napotek za sajenje

 

Izkopljemo luknje oz. jarek, ki je vsaj cca. 10-20 cm večji in globlji kot lonček v katerem je cipresa. Ciprese damo iz lončkov, postavimo v luknje oz. jarek, in jih obsipamo z malo "boljše zemlje" ter previdno potlačimo (pazimo, da ne potrgamo korenin).

 

Po končanem delu jih pošteno zalijemo z vodo, da se zemlja sprime s koreninsko grudo. Po treh dneh brez zalivanje lahko začnemo z rednim zalivanjem, s katerim pa ne pretiravamo. Zemlja naj bo vlažna (ne mokra), da omogočimo razvoj korenin (če je zemlja premokra, korenine nimajo dostopa do zraka in se ne razvijajo). Najboljše je, da vsake 3 dni zalijemo s cca. 5-6 litrov vode na sadiko in to ponavljamo 21 dni. Torej 7 ponovitev. V toplih dneh nadaljujemo z zalivanjem vsake 3 dni. To velja za prvo leto po posaditvi. Količina vode pri zalivanju je odvisna od višine cipres (60-80 cm 5-6 litrov, 80-120 cm 6-8 litrov, 120-160 cm 10 litrov, 160-200 cm 15 litrov, nad 200 cm 20 litrov na sadiko).

 

Po približno dveh tednih dodamo naše specialno gnojilo, na vsako cipreso približno en večji "ščepec" gnojila (v jesenskem času ne uporabljamo gnojil). Ne pozabimo na zalivanje tudi v zimskih mesecih. Pa še to: ne uporabljajte svežega hlevskega gnoja, bolj primeren je zrel kompost. Zalivajte jih tudi v zimskem času, ko so temperature nad lediščem.

 

Glede rasti cipres

 

Ciprese rastejo v obliki stožca. V enem letu zrastejo približno od 15 do 25 cm v višino, v širino pa vse do 8 cm, prvo leto po sajenju običajno manj. To so približne mere, katere pa lahko presežemo z ustreznim gnojenjem in zalivanjem.

 

Ko ciprese dosežejo vašo želeno višino, jih preprosto prikrajšate na način, da izrežete vrhove. To lahko storite proti koncu meseca septembra ali kasneje, ko ciprese že zaključijo z svojo rastjo. S tem ukrepom boste dosegli pospešeno širjenje ciprese ter s tem hitrejše zapolnitev "lukenj" med njimi. Tako boste dobili smaragdno zeleno živo mejo, ki vas bo ščitila pred nadležnimi pogledi in hrupom.

 

Če potrebujete pomoč pri sajenju cipres ali potrebujte le dober nasvet glede ureditve okolice, nas pokličite na 041 788 422 ali na brezplačno številko 080 41 41 in skupaj bomo našli najustreznejšo rešitev za vas.

 

Pogosto nas sprašujete, če je sajenje naših cipres zapleten postopek. Mi pravimo da ni!

 

Naše ciprese ( kupljene na strani www.ciprese.si ), so trpežne, vzgojene in primerne za rast v našem podnebju.

 

Kratek napotek za sajenje:


Izkopljemo luknje oz jarek, ki je vsaj cca 10-20 cm večji in globlji kot lonček v katerem je cipresa. Ciprese damo iz lončkov, postavimo v luknje oz. jarek, in jih obsipamo z malo "boljše zemlje", ter previdno potlačimo (pazimo, da ne potrgamo korenin). Po končanem delu jih pošteno zalijemo z vodo, da se zemlja sprime s koreninsko grudo. Ne pozabimo tudi na naše potrebe po tekočini. Po treh dneh brez zalivanje lahko začnemo z rednim zalivanjem, s katerim pa ne pretiravamo. Zemlja naj bo vlažna (ne mokra), da omogočimo razvoj korenin (če je zemlja premokra, korenine nimajo dostopa do zraka in se ne razvijajo). Najboljše je, da ji vsake 3 dni zalijemo s cca 5-6 litrov vode na sadiko in to ponavljamo 21 dni. Torej 7 ponovitev. V topih dneh nadaljujo z zalivanjem vsake 3 dni. to velja za prvo leto po posaditvi. Količina vode pri zalivanju je odvisna od višine cipres ( 60-80 cm 5-6 litrov, 80-120 6-8 litrov, 120-160 10 litrov, 160-200 15 litrov, nad 200 20 liteov ma sadiko). Po približno dveh tednih dodamo naše specialno gnojilo, na vsako cipreso približno en večji "ščepec" gnojila ( v jesenskem času ne uporabljamo gnojil). Ne pozabimo na zalivanje tudi v zimskih mesecih. Pa še to : ne uporabljajte svežega hlevskega gnoja, bolj primeren je zrel kompost. Zalivajte jih tudi v zimskem času ( ko so temperature nad lediščem ).
 

Glede same rasti cipres pa naslednje:

kot vam je znano, naše ciprese ( kupljene na strani ciprese.si ), rastejo v obliki stožca.

V enem letu zrastejo približno do 15 - 25 cm v višino, v širino pa vse do 8cm, prvo leto po sajenju običajno manj. To so približne mere, katere pa lahko presežemo z ustreznim gnojenjem in zalivanjem.


Ko ciprese dosežejo vašo željeno višino, jih preprosto prikrajšate na način, da izrežemo vrhove. To lahko storimo proti koncu meseca septembra ali kasneje, ko ciprese že zaključijo z svojo rastjo. S tem ukrepom bom dosegli pospešeno širjenje ciprese, ter s tem hitrejše zapolnitev "lukenj" med njimi. Tako boste dobili smaragdno zeleno živo mejo, ki vas bo ščitila pred nadležnimi pogledi in hrupom.

VIDEO NAVODILA

 

     

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih